Jacky de Vries benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

WIJK AAN ZEE – Vanmiddag kreeg Jacky de Vries te horen dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. de bijbehorende versierselen werden hem door burgemeester Martijn Smit opgespeld tijdens een feestelijke bijeenkomst in café De Zon. De Vries is het creatieve brein achter een groot aantal culturele en maatschappelijke activiteiten in de regio IJmond. In 2017 werd hij al uitgeroepen tot IJmonder van het Jaar.

In het dagelijks leven staat De Vries aan het hoofd van de nieuwsredactie bij NH Media, maar veel mensen zullen hem vooral kennen van De Vrijstaat Roetz, een niet-commercieel platform dat hij in 2003 oprichtte en van waaruit het Roetz Magazine, boeken, dichtbundels en podcasts worden uitgegeven. Roetz heeft als doel mensen in de aandacht te zetten en de mogelijkheid te bieden om gedichten, verhalen, interviews te publiceren. Sinds 2021 geeft Roetz het webmagazine Theater Sentiment uit, een online magazine over vooroorlogse kleinkunst. Theater Sentiment verschijnt een aantal keer per jaar met steeds tien verhalen van betrokkenen. Daarnaast organiseert Roetz diverse bijeenkomsten, zoals de herdenkingsbijeenkomst in 2017 voor de 79 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joden uit Beverwijk en het herdenkingsconcert in 2017 op de veertigste sterfdag van Elvis Presley.

De Vries is ook bestuurslid van Stichting Actief Wijk aan Zee (SaWaZ) en was vorig jaar plaatsvervangend voorzitter van De Broedmachine, een vrijplaats voor allerhande kleine ondernemers en kunstenaars in Beverwijk. Ook is hij initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Vrienden van Café de Zon. Doel van deze stichting is het beheer van het monumentale pand en dorpscafé aan de Voorstraat 54. In het verleden was hij ook lid van de Werkgroep Joods Namenmonument in Beverwijk en heeft hij zich actief ingezet voor het behoud van de Grote Kerk in Beverwijk als gemeenschapshuis voor kunst en cultuur. In reactie op zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau bedankte hij vanmiddag iedereen die heeft meegewerkt aan Roetz, met name vormgever Henk Tijbosch, die een belangrijke schakel vormt in het tot stand komen van het tijdschrift.