Open tuindag buitenplaats Akerendam

All-focus

BEVERWIJK – Op zondag 9 juni is de tuin van buitenplaats Akerendam te bezichtigen in het kader van de open tuindag. Wilt u meer weten over deze tuin met haar tuinstijlen uit de 17e tot en met 21ste eeuw? Kom dan zondag tussen 10.00 en 17.00 uur kijken.

Buitenplaats Akerendam in Beverwijk is een Rijksmonument en werd tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de 17e tot eind 19e eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo. In het landhuis op de buitenplaats, dat in het verleden de functie van woonvoorziening voor ouderen had, is anno nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo gehuisvest. De locatie wordt verder gebruikt voor door het Fonds georganiseerde bijeenkomsten en culturele evenementen, voornamelijk gericht op ouderen.

De tuin

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomers die werden doorgebracht op de buitenplaats, grotendeels van gekweekte groenten en fruitsoorten uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin.

Achter huis Akerendam ligt een grote landschappelijke vijver met houten beschoeiing, gemaakt volgens een reconstructie van het model van rond 1850. De barokke spiegelvijver van voorheen werd eind 2020 gerestaureerd, evenals de keermuren van de gracht met de beide bruggen, grotendeels stammend uit de 17e eeuw. De ingrijpende restauraties hebben de belevingswaarde van het park van Akerendam sterk verhoogd en dankzij de welgekozen beplanting is er in elk seizoen wel iets te beleven.

Praktische informatie

De tuin is geopend van 10:00 tot 17:00 uur en de toegang is gratis. Bij de oranjerie in de moestuin zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar. De tuin is rolstoelvriendelijk en (invaliden)toiletten zijn aanwezig. Akerendam ligt tegenover het NS-station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter bioscoop Cineworld.