Nieuw op de Breestraat: restaurant Dama Roze

BEVERWIJK – Vandaag opent het nieuwe restaurant Dama Roze de deuren in het pand aan de Breestraat 110. Op deze plek was jarenlang gasterij ’t Meijershof gevestigd, maar eigenaar Nebil Cinkiz besloot na ruim twintig jaar om de zaak te verkopen. Cinkiz, een Nederlander van Turkse afkomst, concludeerde dat er de laatste jaren minder klandizie kwam en merkte ook dat voor hem de jaren beginnen te tellen. Op 57-jarige leeftijd afscheid nemen van het bedrijf leek hem een goed idee. Daarmee kwam een einde aan een tijdperk, maar diende zich juist voor de uit Syrië afkomstige ondernemer Omar Badawi een gouden kans aan. Hij is de stuwende kracht achter het nieuwe restaurant en gebruikte de afgelopen maanden voor een ingrijpende verbouwing.

Met het horecavak is Badawi al vele jaren vertrouwd. Nadat hij vanuit Syrië door het oorlogsgeweld zo’n tien jaar geleden naar Maleisië was gevlucht, runde hij daar verschillende restaurants. Nadat hij zich met zijn vrouw in Nederland vestigde, opende het echtpaar een zaak op De Bazaar in Beverwijk. Geen restaurant overigens, maar een verkooppunt voor een specialiteit die Omar nu meeneemt naar zijn restaurant: docoladedöner. Het bleek echter niet mogelijk te zijn om met de omzet van alleen de zaterdag en de zondag rond te kunnen komen, dus koos hij ervoor om als elektricien aan de slag te gaan. Het verlangen naar een nieuw eigen horecabedrijf bleef echter steeds aanwezig. Toen hij begin dit jaar op 31-jarige leeftijd de kans kreeg om zich aan de Breestraat te vestigen, hoefde hij niet lang na te denken. Inmiddels is de verbouwing geheel voltooid en kunnen vandaag de eerste gasten verwelkomd worden.

Andere opzet

De gekozen inrichting doet in niets denken aan hoe het er was toen de naam ’t Meijershof nog op de gevel prijkte. Het ‘doorsnee’ restaurant is bovendien uitgebreid, want naast gewone tafels staan er ook tafels waar de gasten zelf een eigen barbecue ter beschikking hebben. Je kunt er dus voor kiezen om je gerechten door de kok te laten bereiden, maar ook zelf gezellig samen barbecueën aan je tafel. Het restaurant presenteert zich als een steakhouse en straalt een zekere luxe uit. Goudkleurige letters op de gevel, een warme en knusse inrichting, waar je met plezier komt om heerlijk te dineren. Een plek waar het shoarmavlees op een echt houtskoolvuur wordt gegaard en waar voor de kinderen een afgezonderde speelruimte is ingericht, zodat kinderen zich even lekker kunnen uitleven na het eten, terwijl hun ouders gezellig wat napraten met elkaar.

Chocoladedöner

Een broodje döner is in ons land al min of meer een vanzelfsprekendheid geworden, maar bij het horen van de term dönerchocolade zal menigeen wel wat vreemd opkijken. Hoe zit dat precies? De vader van Omar werkte vele jaren als chocolatier en bouwde aldus een enorme kennis van zaken op over deze lekkernij. Samen bedachten ze het idee om chocolade op basis van een geheim familierecept aan een staaf te laten stollen, zoals lamsvlees aan het spit geregen wordt. En net als bij het bekende broodje döner wordt de chocolade vervolgens in schilfers van de schaaf geschraapt. Niet op een broodje, maar bijvoorbeeld in een wafel, waar vervolgens nog slagroom of een andere topping overheen kan. Zo ontstaat een heerlijke lekkernij, die je als dessert kunt eten, maar natuurlijk ook gewoon zo tussendoor. Zo bezien is Dama Roze dus daadwerkelijk een echte aanwinst voor het horeca-aanbod in het centrum van Beverwijk.